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DISTRACTED DRIVER 
STATISTICS   
• Cell phone distractions cause 600,000 crashes, 330,000 injuries, and 3,000 

deaths /year (1,643 crashes, 904 injuries, and 8 deaths per day). 

 

• 25% of automobile crashes are caused by driver distraction due to mobile 

phone usage. 

 

• Drivers dialing phone are 2.8 to 5.9 times more likely to crash/near miss; 

drivers texting are 23 times more likely to crash/near miss. 

 

• New England Journal of Medicine study: risk of accident caused by cell phone 

use is equal to risk caused by legal intoxication. Distracted driving fatalities 

now far surpasses the number of drunk driving fatalities. 

 

• On-the-job crashes cost employers over $24,500 per crash, $150,000 per 

injury, and $3.6 million per fatality. 
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DISTRACTED DRIVER CRITICAL 
ISSUE   

The Critical Issue for Employers … 
 

    … Respondeat Superior 
 

Commonly referred to as vicarious responsibility, an employer is liable for the 

actions of an employee if the employee was acting within the scope of his or her 

employment at the time of the accident.  

 

Thus, if an employee acting within the scope of employment causes some injury 

through negligent conduct, the victim is entitled to sue the employer directly for 

damages.  
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FEDERAL REGULATIONS 
IN EFFECT 
Federal Motor Carrier Safety Regulations 
 

PART 392—DRIVING OF COMMERCIAL MOTOR VEHICLES 

§ 392.80 Prohibitions against texting 

§ 392.82 Using a hand-held mobile telephone  
 

Drivers of CMVs: Restricting the Use of Cellular Phones 

•   AGENCY: The Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) and the   

 Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), DOT 

• ACTION: Final Rule 

• SUMMARY: FMCSA and PHMSA are amending the Federal Motor Carrier Safety 

Regulations (FMCSRs) and the Hazardous Materials Regulations (HMR) to 

restrict the use of hand-held mobile telephones by drivers of commercial motor 

vehicles (CMVs) 

• Issued on: November  22, 2011 
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TWO-WAY RADIOS FALL 
OUTSIDE OF REGULATION 
FMCSA Response  
 

The Agency defined a mobile telephone as “a mobile 

communication device that falls under or uses any commercial 

mobile radio service, as defined in regulations of the Federal 

Communications Commission (FCC), 47 CFR 20.3.” 
 

FMCSA used the FCC’s definition for “mobile telephone” in 

order to ensure consistency between the terms used in the 

FCC and FMCSA rules and to address emerging technologies.  
 

Because the [Nextel] push-to-talk features use commercial 

mobile radio services to transmit and receive voice 

communications, the device is a mobile telephone; and it also 

requires the driver or user to hold it. Therefore, its use while 

driving a CMV is the same as that of a hand-held mobile 

telephone and is prohibited. 
 

The push-to-talk feature of a mobile telephone can be 

replaced with the use of two-way radios, or walkie-talkies:                                   
 

The use of CB and two-way radios and other electronic 

devices by CMV drivers is outside the scope of 

consideration in this rulemaking. 



MOTOROLA SOLUTIONS RESTRICTED 

FMCSA Response  
§ 383.5 Definitions 

* * * * * 

Mobile telephone means a mobile communication device that falls under or 

uses any commercial mobile radio service [CMRS], as defined in 

regulations of the Federal Communications Commission, 47 CFR 20.3.  It 

does not include two-way or Citizens Band Radio services. 
  

FCC Definitions: 

 Commercial mobile radio service. [CMRS]   

A mobile service that is: 

(a)(1) provided for profit, i.e., with the intent of receiving compensation or 

monetary gain; 

(2) An interconnected service; and 

(3) Available to the public, or to such classes of eligible users as to be effectively 

available to a substantial portion of the public; or 

(b) The functional equivalent of such a mobile service described in paragraph (a) 

of this section. 

 

TWO-WAY RADIOS FALL 
OUTSIDE OF REGULATION 
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DISTRACTED DRIVER ISSUES 
Legal and Regulatory Landscape: 

42 States have a total or partial ban on texting while driving 
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DISTRACTED DRIVER ISSUES 
Legal and Regulatory Landscape: 
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FAQ: Ban on Hand Held 
Cellular Phones  
1Q: What is the effective date of the Mobile Telephone rule?   

1A: The effective date of the rule is January 3, 2012. 

 

2Q: Are wired or wireless earpieces allowed?  

2A: Yes. Hands-free use of a mobile telephone is allowed using either a wired or wireless earpiece, or 

the speakerphone function of the mobile telephone. Wireless connection of the mobile telephone to 

the vehicle for hands-free operation of the telephone, which would allow the use of single-button 

controls on the steering wheel or dashboard, would also be allowed.  

 

3Q: Are commercial motor vehicle (CMV) drivers allowed to use push-to-talk mobile 

communications equipment while driving?  

3A: Yes, provided the driver does not reach for, dial, or hold the actual mobile telephone in his/her 

hand while driving and the driver is able to touch the button needed to operate the push-to-talk 

feature from the normal seated position with the safety belt fastened. Generally, the use of this 

type of communications equipment does not require drivers to take their eyes off of the forward 

roadway because the button used to enable the driver to communicate can be operated from the 

normal seated position with the safety belt fastened. For example, if the mobile phone is mounted in 

a cradle or similar device near the driver, or there is a remote push-to-talk button near the 

vehicle controls to allow the driver to communicate without reaching for, dialing, or holding the 

actual mobile telephone in his/her hands while driving, the equipment may be used.  



MOTOROLA SOLUTIONS RESTRICTED 

4Q: Are holders of a commercial driver’s license (CDL) subject to the regulation only when driving 

a CMV, as defined in 49 CFR 383.5, or any vehicle?  

4A: CDL holders are subject to the Federal rule only when driving a CMV. 

 

5Q: What drivers are covered by the Federal rule: intrastate or interstate? CDL holders? All 

CMVs?  

5A: This Federal rule covers both, drivers of CMVs in interstate commerce, and also any drivers who 

operate a vehicle transporting a quantity of hazardous materials requiring placarding under 49 

CFR Part 172 or any quantity of a material listed as a select agent or toxin in 42 CFR part 73. If a CMV 

driver is employed by a State or a political subdivision of a State (e.g. county, city, township, etc.), 

FMCSA safety regulations do not apply, even if the driver is engaged in interstate transportation. But if 

a CMV driver employed by a State or a political subdivision of a State is operating a vehicle that 

requires a CDL, the applicable State traffic laws would govern (e.g., Maryland’s prohibition on the 

use of hand-held phones). The States have 3 years to implement by State law the disqualification 

provision.  

 

6Q: What is required of the employer in terms of company policy or training?  

6A: The rule does not require motor carriers to establish written policies in terms of company policy or 

training programs for their drivers. However, employers are prohibited from allowing or requiring 

their drivers to use hand-held mobile phones. A motor carrier may establish policies or practices 

that make it clear that the employer does not require or allow hand-held mobile telephone use while 

driving a CMV in interstate commerce. The carrier is responsible for its drivers’ conduct. 

FAQ: Ban on Hand Held 
Cellular Phones  
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7Q: Is dialing a phone number allowed under this rule?  

7A: No. Dialing a mobile telephone while operating a CMV in interstate commerce is prohibited by the 

rule. A driver can initiate, answer, or terminate a call by touching a single button on a mobile 

telephone, earpiece, steering wheel, or instrument panel – comparable to using vehicle controls or 

instrument panel functions, such as the radio or climate control system. 

 

8Q: Can a driver reach for a mobile telephone even if he/she intends to use the hands-free 

function?  

8A: No. In order to comply with this rule, a driver must have his or her mobile telephone located where 

the driver is able to initiate, answer, or terminate a call by touching a single button while the 

driver is in the seated driving position and properly restrained by a seat belt. If the mobile telephone is 

not close to the driver and operable while the driver is restrained by properly installed and adjusted 

seat belts, then the driver is considered to be reaching for the mobile phone, which is prohibited by the 

rule. 

 

9Q: Are tow trucks exempt?  

9A: No. The interstate operation of tow trucks that meet the definition of a CMV are not exempt. Tow 

trucks, however, are exempt when responding to police emergencies in accordance with 49 CFR 

390.23(a)(3). 

FAQ: Ban on Hand Held 
Cellular Phones  


